Ny “Dyfverman” upptäckt på Vitterhetsakademien

 

Sedan ett par år hade jag haft ett tips om att det skulle finnas en skulptur av Carl Johan Dyfverman i Vitterhetsakademins lokaler på Östermalm i Stockholm.

Jag och min hustru Ulla tänkte undersöka detta före vårt årsmötet i början på året. En trevlig fastighetsansvarig, Robert Danielsson, såg till att vi fick gå runt och titta i lokalerna på fina Villagatan. Vi såg endast ett par mindre skulpturer i nischer på samma trappavsats som själva entrén. Men dessa var inte några “Dyfvermän”.

Om detta rapporterade jag kort på årsmötet, lite besviket.

Senare i år fick jag ett ännu hetare tips, denna gång från Olle Meyer, vars släkt haft det förnämliga Otto Meyers gjuteri som svarat för många framstående skulpturer, däribland flera av Carl Johans.

Enligt Olle skulle en “Dyfverman” FINNAS på akademin, längst upp i huset, där trappan slutade.

Och si – vid ett återbesök för några veckor sedan – fann vi den!

Det är en stor relief där Simson slåss med ett lejon. Vad jag kan se är det en kopia av den relief vi också kan se i Immanuelskyrkan vid Birger Jarlsgatan i Stockholm (vid de gamla spårvagnshallarna)

Tänk, att den fanns där, rakt ovanför huvudet där jag ju passerat tidigare och inte sett något!

Den är lustigt nog inte noterad som en inventarie hos akademien, utan räknas som en del av husets fasta delar…

Rätt smutsad, så Robert D. bestämde sig genast för att den skulle tvättas och återställas i sitt forna skick. Vi har också hört att den utmärkte konservatorn här i Örebro, Gabor Pazstor är den som fått uppdraget (ni kanske minns hans fina föredrag här om hur han restaurerat de många skulpturerna på Floda kyrka)

Vill man besöka Vitterhetsakademien, på Villagatan 3, så är det bäst att ringa först och beställa tid.

Slutligen vill jag påminna om vår planerad utfärd till GÄVLE den 5 september, då vi får se mycket av stadens offentliga konst, däribland CJD:s bägge fontäner och det bevarade huvud av den stora Gevaliastatyn som inte visas vanligen. Vi räknar med övernattning och återkommer med P1010956 P1010959detaljer ganska snart.

Härintill ser du ett par bilder från Vitterhetsakademien. Om du klickar på dem så blir de större.

De allra bästa vårhälsningar från er ordförande

 

Martin Dyfverman

2 comments on “Ny “Dyfverman” upptäckt på Vitterhetsakademien

 1. Jan Olof Rosenqvist

  Vitterhetsakademiens hus donerades till akademien av Herbert Rettig och hans hustru. Herbert var son till Hjalmar Rettig (som köpte huset 1899) och sonson till Robert Rettig, grosshandlare, skeppsredare och konsul i Gävle. Kanske anknytningen till Gävle är en del av bakgrunden till att reliefen finns i huset?

 2. Admin

  Hej Jan Olof

  roligt att du är intresserad av vår CJDyfverman. Det är säkert så som du säger.
  Carl Johan D fick faktiskt i uppdrag att göra en byst av Robert Rettig som vi kunde se nyligen på Länsmuseet där. Om detta har jag skrivit litet i artikeln från förra året om vårt besök i Gävle.

  Många hälsningar

  Martin D