Fotoutflykt till Österlen

1Den här utflykten går till väna Österlen. Vi ska stanna till i Ystad och sedan i lilla Borrby längre österut, mot Simrishamnshållet. (Klicka på bilderna för att se dem större)

Det ståtliga bankhuset på Hamngatan vid stora torget mitt i Ystad är platsen för fyra fasadskulpturer. De är Merkurius, Vulkanus, Sirius och Neptunus – havsguden som lämpligt nog är placerad i riktning mot havet. Samtliga står i runt utformade nischer på andra våningen och är skyddade mot fåglarnas framfart av övertäckande nät. På en platta placerad till höger om huvudingången upplyses om konstnären och motiven samt även om vilket gjuteri i Stockholm som framställt dem.

2345

 

Vi tar bilen österut några mil och kommer då till orten Borrby och dess kyrka från 1841. Byggd på platsen för den förra kyrkan – från 1123. Kyrkan har i början av 1900-talet försetts med fantastiskt vackra glasmosaikfönster och de fyra småtornen runt huvudtornet är lika ståtligt som den mer berömda Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Carl Johan Dyfverman hann inte slutföra beställningen av utsmyckningen av predikstolen före sin död, utan troligen var en av hans söner som färdigställde dem. Det var fem av apostlarna: Markus, Johannes, Lukas, Paulus och Matteus samt Kristus själv. Gipsfigurerna lyser vackert i vitt, stående i varsin välvd nisch målade i både guld, ljusgrönt och brunt/rosa.

7

89101112Kyrkan rymmer ett eget arkiv, men ännu har man inte funnit någon förteckning som rör dessa skulpturer. Däremot minns man i trakten ännu hur ett par statyer i storformat en dag i början av 1900-talet kom med järnvägen och idag inramar den stora altarmålningen. Dessa är dock inte från CJ Dyfvermans hand.